Toimintaa Intiassa – ja Suomessa
Etusivulle  |  Miksi Intiaan  |  Tule mukaan  |  Asuntola  |  Kuvanäyttely  |  Intia-linkit

 

OPERAATIO RUUTIN toiminta lähti liikkeelle vuonna 1995 Pyhäjoen tuolloisen kirkkoherran Aaro Leipälän (vasemmassa yläkuvassa) Intian-matkan kokemusten pohjalta. Hän näki, kuinka suuri Intian köyhien avun tarve on, sekä sen, mitä hyvin suunnattu apu
heille voi merkitä. Matkalla hän solmi suhteita paikallisiin, avustustyötä jo tekeviin ihmisiin.

Operaatio Ruutin ensimmäinen avustuskohde oli Afra-lastenkodin rakennustyö miljoonakaupunki Chennain eli Madrasin lähellä. Sen jälkeen avustustyön ytimessä on ollut lasten koulunkäynnin tukeminen eteläintialaisissa Yercaudin ja Salemin kaupungissa.

Osa Suomessa kerätystä tuesta menee nuorten ammattikoulutukseen Chennaissa. Jonkin verran tukea on annettu myös
intialaisnaisten toimintaryhmille, joissa heille pyritään tarjoamaan mahdollisuus työhön ja ammattitaidon hankintaan.Yhteistyökumppaneistamme:
  • TDWDS-järjestö tekee työtään Salemin ja Yercaudin kaupungeissa niiden naisten parissa, joiden asema intialaisessa yhteiskunnassa on vanhastaan kaikkein heikoin. Näitä ovat erityisesti kastittomat sekä vuoristoheimoihin kuuluvat naiset. Viime kouluvuonna Ruutin tuki välittyi myös 295 koululaiselle. Katso kuvia tästä.

  • SUEB-järjestö kuuden miljoonan asukkaan Chennaissa
    Intian itärannikolla oli vuosien ajan Operaatio Ruutin luotettava yhteistyökumppani. Järjestön tavoitteena oli edistää kaikkein köyhimpien intialaisten kouluttautumista ja pienyrittäjyyttä.
    Lukuvuonna 2017 – 2018 SUEB vielä järjesti Operaatio Ruutin tuen turvin ammattikurssin 200 nuorelle ja aloitti 100:n oppimisvaikeuksista kärsivän alakoululaisen erityisopetuksen viidessä 20 oppilaan yksikössä. SUEB ilmoitti kevääällä 2018 lopettavansa toimintansa saman vuoden aikana. SUEB suositti Operaatio Ruutille korvaavaksi yhteistyökumppaniksi Nivedan-järjestöä, jonka kanssa yhteistyö onkin nyt aloitettu.Vuonna 2017 Operaatio Ruutin hallitus päätti antaa kertaluonteiset avustukset kolmeen kohteeseen:

- Tamil Nadun Villapurin alueella toimivalle El Shaddai -järjestölle, joka kehittää dalitien ja vuoristoheimolaisten yhteisöjä ja yhteisöjen lasten koulunkäyntimahdollisuuksia.

- Niin ikään Tamil Nadussa toimivalle SHARE-järjestölle, joka käyttää apua muun muassa koulun WC-tilojen parantamiseen, porakaivon syventämiseen, ylimääräisen opettajan palkkaamiseen ja vedenpuhdistimien asentamiseen sekä

- Tansaniassa työskentelevän Pia Pyhtilän välityksellä Mwanzan alueen albinolasten elämän parantamiseksi ja heidän turvallisuutensa vahvistamiseksi.


Operaatio Ruutilla on tukijoita koko Suomessa, eniten Pohjois-Pohjanmaalla. Intiaan ohjattavat avustus kerätään kuukausimaksujen ohella erilaisin tempauksin ja tapahtumin sekä pienellä myynnitoiminnalla. Muutamissa seurakunnissa Operaatio Ruutille kerätään silloin tällöin kolehteja.

Mutta mistä Operaatio Ruut on saanut nimensä? Se on tullut Ruut-nimisestä orvosta tytöstä, jonka Aaro Leipälä tapasi 1990-luvun puolivälissä Afra-lastenkodissa.

Operaatio Ruut on vuodesta 2006 ollut Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan jäsen.Operaatio Ruutin hallitus
Heli Kittilä
puheenjohtaja
Pyhäjoki
Niko Rantanen
varapuheenjohtaja
Kalajoki
Eija Luoto
sihteeri
Pyhäjoki
Pekka Vuollo
jäsen
Oulu
Pekka Mikkola
jäsen
Oulu
Annikki Niku
varajäsen
Liminka
Kalle Tornberg
jäsen
Jyväskylä
Seppo Ollila
varajäsen
Raahe